Illuzion: LANemmen 12

LanMM 12 : 27 tot en met 29 december 2005

Deze kerst was het weer erg druk met LAN's overal in Nederland. Eerst de MonsterALC Christmas edition 17 en 18 december, vervolgens de kerstdagen en daarna was het zoals elk jaar weer tijd voor de supergezellige LANemmen Kersteditie.

Ook deze keer vond deze weer plaats in het Dorpshuis te Weerdinge. In verband met het opbouwen van het netwerk was Hiekie deze editie een dag eerder ter plaatse. 's Avonds aangekomen stonden alle tafels en stoelen al op hun plek en ook was het meeste van het stroom netwerk inmiddels in orde gemaakt.

De crew op het podium was al volledig up en running en na het uitladen van de netwerk-apparatuur en natuurlijk de pc was het tijd voor de aanleg. Dit was op zich redelijk snel gebeurt omdat er via de trussen gesponsort door DJbernard.nl lekker snel fiber kon worden getrokken. Het enige wat er hierna nog moest gebeuren was het induwen van de laatste stekkers in het stroomnetwerk. Omdat de verhuurder al was gesloten moesten deze de ochtend voor het starten van de LAN nog opgehaalt worden.

De volgende ochtend om 7:00 ging er dan ook een zeer irritante wekker in de crew slaapzaal en waren binnen no time 2 jongens op pad voor de paddo's. Om 10:00 uur in de ochtend zou de LAN openen, om half 9 's morgens zaten alle stekkers erin en waren ze klaar voor de start van LANemmen 12.

Al tussen kwart over 9 en half 10 stonden de eerste deelnemers al voor de deur. Rond half 11 zaten er al zeker 40 deelnemers binnen. Gedurende de ochtend en de middag liep de LAN in een rustig tempo echt helemaal vol. Alle tafels en stoelen waren nagenoeg gevult al de eerste dag, tijdens de voorinschrijving was de LAN dan ook binnen 3 weken al volledig vol.

De zaal:
Zoals elke keer is LANemmen verdeelt over 2 zalen en het podium. Een grote zaal waar de meeste deelnemers hun plaats vinden en in een 2de zaal waar ongeveer nog 40 deelnemers zitten. De tafelrijen staan redelijk dicht op elkaar, maar het is goed te doen. Verder bezit het dorpshuis nog altijd de gezellige bar, die door vrijwilligers met veel plezier word gedraait.

Voor in de hal is de keuken waar zoals elke keer de gratis koffie en thee zijn af te halen en waar ook de zeer populaire tosti gekocht kan worden. De jonge dame bakt zoals elke keer de tosti's weer prima en word daarbij ge-assisteert door een jonge heer. Deze 2 zorgen tevens ook voor de koffie en de thee en het is niet gelukt de kannen sneller leeg te schenken als dat deze 2 het bijhielden.

Netwerk:
Zoals elke editie bestond het netwerk weer uit enduserswitches met een glasvezeluplink naar de backbone. Dit netwerk werd ook deze keer weer gelevert door de Illuzion LANparty. LANemmen hanteerde weer een unieke IP-range waarbij er op zich een onlogische range is gekozen, maar wat dus voorkomt dat er DHCP servers en dergelijke de boel verstoren. Dit netwerk was op zich weer lekker snel zoals elke keer, maar toch is het af en toe even weg gevallen, een zeer warme onbelaste IBM switch die onder de core unit stond bleek een groot deel van de problemen te veroorzaken daar deze zijn koeling niet goed meer in orde had. Verder bleek bij een flinke belasting ook een fout op te treden in de backbone. Nadat deze software opnieuw was geladen waren ook deze storingen opgelost.

Op het netwerk was onderandere internet beschikbaar welke via een redelijk lange afstand wireless werd aangelevert. De internetverbinding was voldoende stabiel.

Stroom:
Zoals elke keer is het eigenlijk een beetje gebruikelijk dat er minimaal 1 x een stroomstoring is op LANemmen. Ook deze keer was dit het geval, maar de oorzaak werd snel gevonden en na die tijd is het niet weer uitgevallen.

De LANparty:
De Lan in Weerdinge is altijd erg gezellig, er hangt een uniek en goed sfeertje. De eerste dag werd er eigenlijk nog niks aan compo's gedaan maar werd er gewoon flink bijgepraat en ook flink gegamed. Er word volop gebruik gemaakt van de tosti bar en de gratis koffie en thee. Buiten sneeuwt het flink en jah, zelfs volwassen LANners gooien nog steeds sneeuw- ballen ;) In de avond is er de mogelijkheid om via de mensen van het dorpshuis Pizza te bestellen en verder kan er ook, en dat is nieuw deze editie, shoarma gekocht worden bij de shoarmakraam die buiten bij de deur van het dorpshuis is geplaatst. De 2 mannen in deze kraam draaien 2 diensten per avond, rond de avondeten uren en verderop in de avond tussen 11 uur en half 1.

Inmiddels zijn ook de inschrijvingen geopent voor de compo's. Er word redelijk ingeschreven op de compo's en op de woensdag worden deze na elkaar gestart. Zelf speelde ik niet mee aan de compo's dus hoe dit verder is verlopen tijden de LAN hebben we niet echt meegekregen.

Verder is er tot laat in de nacht in de gezellige bar in het dorpshuis het nodige aan ver- snaperingen te verkrijgen, ook daar zitten behoorlijk wat mensen en het is er weer erg gezellig

Indruk tot dusverre:
LANemmen zet opnieuw een goede en gezellige LAN neer waarbij de opkomst zeer hoog is deze> editie. bijna elke tafel is gevuld en er word volop op gegamed.

De Slaapruimtes:
Ik verkies deze dinsdagavond de slaapkelder boven de crew slaapzaal, De nacht er voor was ook een korte nacht en in de LANzaal die strak tegen de crewslaapzaal aanligt en is gescheiden door een dunne wand is daar niet te slapen. De slaapkelder is goed gevult met luchtbedden en matjes inmiddels. Echter een tafel handig opstapelen levert nog een hele mooie plek op. Verder was er ook de mogelijkheid om in de kleedkamers en de vergaderruimte voor te kunnen gaan slapen, ook de zaal naast het cafe werd opgengesteld voor slapen. Dit is dan ook de eerste editie van LANemmen dat er meer dan voldoende slaapruimte is, echter niet allemaal even stil, maar als je wilt gaan liggen is daar ruim plek voor nu.
Binnen No time ligt daar mijn zooi op die plek in de kelde en binnen 5 minuten was ik dan ook pleite...

Woensdag:
Om pas om 10:00 weer wakker te worden en gelukkig nog net het ontbijt wat ook gratis word bijgeleverd mee te kunnen pakken. De verse koffie word weer gezet door de jonge keuken- assistenten en ook de thee word goed bijgehouden. Na een goed ontbijtje gaan we de LANzaal weer in waar al weer veel mensen zitten, of nog steeds zitten. Inmiddels zie ik ook her en der het goede en oude spel Atomic Bomberman verschijnen. Tijd dus om mee te doen!

Na het spel is het tijd om te douchen, ook daar is deze keer aan gedacht, in 1 van de kleed- kamers is het mogelijk om te douchen, na het onsteken van de geiser hadden we ook nog warm water, wat me zeer in dank werd afgenomen door iemand die baalde dat hij koud moest douchen. De woensdag verloopt eigenlijk net zoals de dinsdag, rustig, georganiseerd en vooral, gezellig. De compo's worden op een ongedrongen manier gespeelt en er doen zich eigenlijk geen vreemde zaken voor. Dezelfde features van de dinsdag blijven aanwezig, de mogelijkheid om broodjes hamburger en shoarma te kopen ook. In de loop van de avond keren al een paar mensen huiswaarts, de schijven vol en afgepeigert. Een behoorlijk aantal haalt de eerste nacht door.

Dit keer zoek ik de slaapkelder pas op rond een uur of 3 in de nacht. Na iemand van mijn bed te moeten verwijderen kon ik gaan slapen. Dat dit nog steeds gebeurt op LAN's zal er wel bij horen, echt een fris idee is het niet. Verder is het ook een sport naar mijn idee om zo luidruchtig mogelijk te doen in de slaapzaal.....

Donderdag:
Waren we om 11 uur weer wakker, het is erg donker en blijft ook behoorlijk donker in de slaapkelder. Sommigen waren pas om 14:00 weer wakker.. Het ontbijt was al opgeruimd, maarjah te laat.. jammer dan.. De donderdag worden de laatste compo's afgerond waarvan er 1 uitloopt, de UT compo. De strijd is nog volop gaande als het netwerk bijna is opgeruimd, alleen de 2 switches van de aangesloten deelnemers liggen er nog. Olorin zou uiteindelijk deze compo winnen, trillend van de spanning sluit ie zijn pc af ;)

Op de donderdag zelf blijft het ook rustig en gezellig, veel mensen vertrekken al vroeg maar een deel blijft ook zitten. Er vind nog een verloting plaats van vrijkaarten voor het LANevent TheReality welke word gehouden in april in het Thialf Stadion. 5 winnaars gaan nog met een vrijkaart naar huis.

Algehele eindconclusie:
Lanemmen is ten opzichte van de vorige edities in een groot aantal punten nog sterk verbetert. De LAN was al een aanrader om heen te gaan, dat is na deze editie zeker nog beter geworden.

De pluspunten:
- Zoals elke keer de gratis koffie en Thee
- De mogelijkheid om shoarma bij de geplaatste kraam te kunnen halen
- Ruime openingstijden catering
- De goed geprijste catering, lage prijzen voor goed eten, zowel bij de shoarma als aan de bar
- Zeer schoon sanitair, dit werd erg goed onderhouden door de vrijwilligers
- Ook beter: Ruime LANtafels, elke deelnemer had een ruime meter bij 60 cm
- Beschikking over douches, die ook nog warm waren
- Ruime slaapgelegenheden

De minpunten:
- De harde muziek in de nachtelijke uren, dit maakte dat een aantal slaapzalen bijna niet gebruikt kon worden als je geen oordoppen had.
- Erg warm in de LANzalen. kan weinig mee gedaan worden maar warm was het zeker.

Overall indruk:
Om een zeer lang verhaal kort te maken, LANemmen flikt het weer. een goede en relaxte LAN met de nodige goede features. Ook is het op het sanitaire gebied en slaapgelegenheid sterk verbetert. De volgende Kersteditie zal dan ook afgeladen vol zitten. In ieder geval gaan wij er weer heen en baal ik er van dat de inschrijvingen nog niet open zijn ;)